top of page

Νέα

Πρόσβαση σε πόσιμο νερό εντός του Πανεπιστημίου

Updated: Dec 27, 2018

Πρόσβαση σε πόσιμο νερό εντός του Πανεπιστημίου


Το προηγούμενο διάστημα σαν Περιβαλλοντική ομάδα ΑΠΘ αποφασίσαμε να μετέχουμε στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Improve my Campus προκειμένου να καταθέσουμε πρόταση για την βελτίωση του Πανεπιστημίου.


Η πρότασή μας συνοπτικά ήταν η εγκατάσταση βρυσών/ψυκτών εντός των κτηρίων του campus με απώτερο στόχο την ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στο πόσιμο νερό που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής πλαστικών αποβλήτων στο ΑΠΘ.


Μετά μάλιστα από έρευνα που πραγματοποιήσαμε στα κυλικεία είδαμε ότι η ημερήσια κατανάλωση εμφιαλωμένων μπουκαλιών ανέρχεται περίπου στα 2.500 τεμάχια! Επομένως, εφόσον δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, μιλάμε δυστυχώς για μεγάλη παραγωγή πλαστικών αποβλήτων σε ετήσια βάση.


Τι μας ώθησε σε αυτή την πρόταση;


Παραγωγή πλαστικών αποβλήτων

Παρατηρήσαμε ότι στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν σημεία πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Αυτό οδηγεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ στην αγορά εμφιαλωμένου νερού. Ωστόσο τα πλαστικά απόβλητα που δημιουργούνται από αυτή την πρακτική διαχειρίζονται ανορθόδοξα. Έτσι τις περισσότερες φορές τα πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν σε ΧΥΤΑ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων) , που αποτελεί την χείριστη επιλογή για την διαχείριση των αποβλήτων, αλλά δυστυχώς τη πιο δημοφιλή ακόμα στη χώρα μας. Επιπλέον σύμφωνα με το νέο μοντέλο κυκλικής οικονομίας για την βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων εισάγεται ο όρος “επανάχρηση” πριν από το στάδιο της ανακύκλωσης. Ιδανικά θα θέλαμε κάθε φοιτητής/εργαζόμενος να κατανοήσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν τα προϊόντα μίας χρήσης και να μπει στη διαδικασία επανάχρησης παγουριών/κουπών καφέ κτλ. Σκοπός μας είναι η προώθηση ενός νέου τρόπου σκέψης μέσα στο Πανεπιστήμιο που θα είναι εναρμονισμένος με τις νέες τάσεις της κυκλικής οικονομίας.


Δικαίωμα πρόσβασης σε πόσιμο νερό καλής ποιότητας

Θεωρούμε ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό βρύσης είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο 2018 προχώρησε σε πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας 98/83/EC για το Πόσιμο Νερό εισάγοντας νέους στόχους που είναι η βελτίωση του νερού της βρύσης και η πρόσβαση σε αυτό (ειδικά από ευπαθείς ομάδες) με σκοπό την καλλιέργεια εμπιστοσύνης για το πόσιμο νερό, που θα οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσής εμφιαλωμένου νερού και συνακόλουθα στη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.

Περισσότερα σχετικά τους νέους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πόσιμο νερό μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ

Ολόκληρη την πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας 98/83/EC μπορείτε να την βρείτε στα Ελληνικά εδώ



Είναι το εμφιαλωμένο νερό καλύτερο;

Στο εμφιαλωμένο νερό παρόλο που μπορεί να πραγματοποιείται ποιοτικός έλεγχος κατά την εμφιάλωσή του στη συνέχεια ο τρόπος αποθήκευσης και διανομής του δεν είναι συνήθως κατάλληλος από τους μεσάζοντες. Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών κατά την μεταφορά και αποθήκευση οδηγούν πολλές φορές στην μετανάστευση από το πλαστικό χημικών ενώσεων που χαρακτηρίζονται ως ενδοκρινικοί διαταράκτες (επιδρούν στο ορμονικό σύστημα ανθρώπων και ζώων) στο νερό.

Σε άλλη πρόσφατη έρευνα ανιχνεύτηκαν μικροπλαστικά στο 93% των εμφιαλωμένων νερών που εξετάστηκαν σε έρευνα που διεξήχθη από το State University of New York in Fredonia.

Κάποιες έρευνες σχετικά με τον εμφιαλωμένο νερό μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ


Το νερό της βρύσης είναι καλό;

Η παροχή πόσιμου νερού από τις εταιρείες ύδρευσης στη Ευρωπαϊκή Ένωση διέπεται από συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες και κριτήρια για τις διάφορες χημικές ενώσεις ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών. Η επιτρεπόμενη ποσότητα αυτών των ενώσεων καθορίζεται από τη νομοθεσία. Η ελληνική νομοθεσία που ισχύει τώρα είναι η ΚΥΑ Υ2/2600/2001 (ΦΕΚ 892/11.7.2001) σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 98/83/ΕΚ «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» και όπως τροποποιήθηκε με την Κ.Υ.Α ΔΥΓ2/Γ.Π/38295/2007 (ΦΕΚ 630 Β’/26-4-2007). Θέτει ανώτατα επιτρεπτά όρια για 50 παραμέτρους και καθορίζει την ελάχιστη συχνότητα ελέγχου ανάλογα με το πληθυσμό που υδροδοτείται. Επιπλέον για την επίβλεψη του νερού της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται δειγματοληψίες από το νερό της βρύσης τακτικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ


Επίλογος


Η φοιτητική μας ομάδα ακόμα και αν η πρότασή στο διαγωνισμό δεν περάσει στην επόμενη φάση, που είναι η υλοποίησή της, έχουμε στόχο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την ανάδειξη του θέματος ώστε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να υιοθετήσει βιώσιμες και οικολογικές πρακτικές. Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο σαν χώρος που έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτομίας πρέπει να πρωτοστατεί όχι μόνο στην Έρευνα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και στην εφαρμογή και προώθηση βιώσιμων πρακτικών λύσεων στην καθημερινότητά. Με αυτό τον τρόπο το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει και ένα πρότυπο για το κοινωνικό σύνολο και ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Επιπλέον θεωρούμε ότι το νερό ως κοινό αγαθό δεν πρέπει να θεωρείται εμπόρευμα προς εκμετάλλευση για την επίτευξη κέρδους, αλλά ένας φυσικός πόρος που θα πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό, πάντα με σεβασμό προς αυτό το ζωτικής σημασίας δώρο της φύσης.



96 views0 comments

ความคิดเห็น


bottom of page